Američki naučnici su utvrdili da deca koja između 4. meseca i 5. godine redovno jedu kikiriki imaju manje izglede da tokom detinjstva razviju alergiju na kikiriki. Naime, u istraživanju u kojem je učestvovalo 640 ispitanika dečijeg uzrasta pokazalo se da se na ovaj način šanse za pojavu alergije na kikiriki smanjuju za 81% kod dece kod koje postoje faktori rizika za ovu alergiju. Povećan rizik za pojavu alergije na kikiriki imaju deca u čijoj porodici je alergija prisutna, ili čiji najbliži članovi porodice imaju atopiju. Istraživanja su pokazala i da je rizik od alergije povećan kod dece čije su majke tokom trudnoće jele kikiriki.
Autori studije su naveli da se alergija pojavila kod 4.8% dece koja su rano počela da jedu kikiriki, što je značajno manji procenat u odnosu na 18.6% kolika je stopa pojave alergije kod dece koja su u ranom detinjstvu izbegavala kikiriki iz predostrožnosti.