Da bi organizam normalno funkcionisao, važno je da u svakodnevnoj ishrani gvožđe bude zastupljeno u odgovarajućoj količini. Preporučena dnevna doza za odrasle muškarce iznosi 10 mg, za odrasle žene 18 mg, i 30 mg za trudnice.
U hrani se gvožđe nalazi u dva oblika - u hem i ne-hem formi. Namirnice životinjskog porekla kao što su govedina, teletina, svinjetina, piletina, ćuretina, neke vrste ribe (losos, tuna) i morski plodovi sadrže hem gvožđe, koje se najbolje apsorbuje u organizmu, i to u procentu do 40%. S druge strane, biljne namirnice sadrže ne-hem gvožđe, koje se ne apsorbuje tako dobro kao hem gvožđe. Procenjuje se, međutim, da ne-hem gvožđe čini čak 85%-90% ukupnog dnevnog unosa ovog minerala. Ipak, istraživanja su pokazala da vegetarijanci i vegani imaju veći rizik od pojave nedostatka gvožđa. Razlog tome je činjenica da je u njihovoj ishrani uglavnom zastupljeno ne-hem gvožđe koje se slabije apsorbuje, te bi zato njihov dnevni unos gvožđa trebalo da bude za 80% viši.