Kanadski naučnici ukazali su na dejstvo javorovog sirupa koje do sada niko nije mogao da pretpostavi. Naime, pokazalo se da javorov sirup sadrži fenolna jedinjenja koja mogu značajno da poboljšaju dejstvo antibiotika, a da pritom ne pojačaju neželjene efekte.
Naučnici su testirali kombinaciju ekstrakta javorovog sirupa i antibiotika koji se uobičajeno prepisuju (ciprofloksacin i karbenicilin). Oni su konstatovali da antibiotik u kombinaciji sa javorovim sirupom uništava biofilmove (zajednice bakterija koje najčešće ispoljavaju povećanu rezistenciju tj. otpornost na antibiotike i koje su česte kod ozbiljnih bakterijskih infekcija). Zahvaljujući ovom združenom dejstvu, istraživači su mogli da postignu značajan antimikrobni efekat uz upotrebu 97% manje antibiotika.
Pojačana efikasnost antibiotika uočena je kod pojedinih sojeva Escherichia coli, Proteus mirabilis i Pseudomonas aeruginosa koji su česti uzročnici infekcija kod pacijenata koji se nalaze na bolničkom lečenju.