Veličina:
A A A

Pojedini mlečni proizvodi pomažu u prevenciji raka dojke?

Tim naučnika nedavno je proučavao kako konzumiranje pojedinih mlečnih proizvoda utiče na rizik od raka dojke. Naučnici su proučavali podatke koji se odnose na vremenski period od 2003. do 2014. godine i kojima je obuhvaćeno 1941 učesnica koje su bolovale od raka dojke i 1237 učesnica bez ove bolesti. Nakon što su u obzir uzeli sve faktore kao što su indeks telesne mase, godine, menopauzalni status i pozitivna porodična anamneza, naučnici su utvrdili da žene koje redovno jedu mlečne proizvode imaju za 15% niži rizik od raka dojke. Za smanjeni rizik naročito je odgovoran visok unos jogurta - rezultati su pokazali da žene koje često jedu ili piju jogurt imaju za 39% manje šanse da boluju od pomenute bolesti. S druge strane, osobe koje jedu dosta punomasnih sireva na taj način povećavaju rizik od raka dojke za čak 53%. 

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?