Prema rezultatima nedavne američke studije, deca koja između 4. meseca i 5. godine redovno jedu kikiriki imaju manje izglede da tokom detinjstva razviju alergiju na kikiriki. Na ovaj način, u istraživanju u kojem je učestvovalo 640 ispitanika dečijeg uzrasta, šanse za pojavu alergije na kikiriki kod dece kod koje su utvrđeni faktori rizika za ovu alergiju smanjene su za 81%. Povećan rizik za pojavu alergije na kikiriki imaju deca u čijoj porodici je alergija prisutna, ili čiji najbliži članovi porodice imaju atopiju. Istraživanja su pokazala da je rizik od alergije povećan i kod dece čije su majke tokom trudnoće jele kikiriki. Istraživači su naveli da se alergija pojavila kod 4.8% dece koja su rano počela da jedu kikiriki, što je značajno manji procenat u odnosu na 18.6% kolika je stopa pojave alergije kod dece koja su u ranom detinjstvu izbegavala kikiriki iz predostrožnosti.