Veličina:
A A A

Da li meso povećava rizik od karcinoma?

Prema naučnoj studiji iz 2011. godine, crveno meso i mesne prerađevine (salame, kobasice, viršle, šunka, slanina, i dr.) u ishrani povećavaju rizik od nastanka kolorektalnog karcinoma. Naučnici su utvrdili da redovno konzumiranje 50 g mesa dnevno povećava rizik od ove vrste karcinoma za 21%, a količina od 100 g dnevno za 29%. Naučnici smatraju da razlog ovome mogu biti veće količine masnoće, proteina, ili gvožđa u mesu, kao i kancerogena jedinjenja koja nastaju prilikom pripremanja mesa na visokim temperaturama.

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?