Ljudi koji ne jedu voce i povrce imaju najvisi rizik za dobijanje kolorektalnog karcinoma. Ishrana velikim kolicinama cerealija (zitarica, biljnih vlakana), u zamenu za voce i povrce, ne umanjuje ovaj rizik. Osobe koje, u proseku, pojedu 1.5 obrok sa vocem i povrcem, na dan, imaju relativni rizik 1.65 za nastajanje kolorektalnog karcinoma, poredeci ih sa osobama, koje pojedu vise od 2.5 obroka sa vocem i povrcem, belezi internacionalni istrazivacki tim iz Svedske i SAD.
Istrazivaci sa Karolinska instituta, Uppsala univerziteta, regionalnog onkoloskog centra, Kolumbija-prezbijanskog medicinskog centra, Harvard medicinskog fakulteta i univerziteta u Konektiketu (Karolinska Institute in Stockholm, Uppsala University in Vasteras, the Regional Oncologic Centre in Uppsala, Columbia-Presbyterian Medical Centre in New York, Harvard Medical School in Boston and the University of Connecticut in Farmington) napominju da siroka prospektivna studija nije dokazala zastitni efekat konzumiranja voca, povrca i cerealija na razvijanje kolorektalnog karcinoma. Ovaj zakljucak ih je vodio da ispitaju potencijalne faktore rizika u populaciji od 61463 svedjanki, koje su konzumirale relativno male kolicine voca i povrca, ali puno cerealija.
Podaci su poticali iz anketa, popunjenih povodom sistematske mamografije, izvedene u centranoj Svedskoj. Pracenje je trajalo u proseku 9.6 godina. Korisceni su podaci zena koje su imale dijagnostikovan karcinom debelog creva.
Rezultati govore da je bilo 460 registrovanih karcinoma. "U citavoj grupi ukupna potrosnja voca i povrca je obrnuto proporcijalna ucestalosti karcinoma", izdvajaju istrazivaci.
Detaljnije analize su pokazale da potrosnja voca ima snazniji uticaj, kao i da potrosnja cerealija, cak i u mnogo vecim kolicinama nema uticaja na pojavu karcinoma.
[Aleksandar Zivkovic]
AMJC Nut, 2001;