Veličina:
A A A

Moćni antioksidans iz patlidžana

Laboratorijskim analizama fenolnih jedinjenja u patlidžanu utvrđeno je da ovo povrće sadrži značajniju količinu hlorogene kiseline, jednog od najmoćnijih biljnih antioksidansa. U istraživanjima je dokazano da hlorogena kiselina smanjuje nivo LDL holesterola, i da smanjuje rizik od oboljenja jetre i nastanka kamena u žuči. Takođe, ova supstanca ima i antimikrobna, antiviralna i antikancerogena svojstva. Osim u patlidžanu, hlorogene kiseline ima i u kafi, čaju, semenkama suncokreta i borovnicama.

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?