
Nanopartikule koje se nalaze u sočivima sačinjenim od hidrogel mase reaguju na molekule glukoze koji se inače nalaze u sastavu suza čovečijeg oka, zatim dolazi do hemijske reakcije koja dovodi do promene boje samog sočiva, ili nijanse sočiva i tako osoba koja ih nosi moze da shvati da je došlo do promene nivoa šećera u krvi, bilo da je u pitanju porast ili pad šećera, pa potom da reguliše taj nivo i to sve da obavi bez nošenja aparata koji sada koristi većina obolelih od ove bolesti i pre svega bez uzimanja krvi za analizu.
Profesor Jin Zhang, koji je došao do ovog otkrića i prezentovao svoj rad i uspeh, za sada je od znanične fondacije za inovacije dobio 216.000 dolara za dalji rad i vredno radi na tome da maksimalno integriše nanotehnologiju u svakodnevni život, od biomedicine i poboljšanja života obolelih, i to ne samo od šećerne bolesti, pa sve do čuvanja i konzerviranja hrane pa i njenog razgradjivanja u organizmu. Želimo mu sreću i nadamo se novim otkrićima koja će olakšati i poboljšati svakodnevni svih nas.