Pre svega ćao svima
Zovem se Nemanja, imam 21 godinu. Problem sa bubuljicama mi je počeo još u srednjoj. Sve do četvrte godine srednje škole sam imao problem sa bubuljicama na licu pre svega. Tada sam dobio neki recept koji sam odneo u apoteku. Napravili su mi taj losion (preparat kako god hoćete) koji sam koristio čini mi se 1 (najviše 2 puta) dnevno. To je losion sličan ostalim losionima koji se koriste na čisto lice. Sadrži salicilnu kiselinu i hloramfenikol između ostalog. Moj drugar koji je to koristio pre mene je rešio problem sa tim pubertetskim bubuljicama, pa mi je preporučio da probam. Koristio sam taj napravljeni losion (koji je inače koštao oko 300-400-500 dinara, znači smešno), i posle samo otprilike nedelju-dve, moje lice je bilo čisto! Bio sam prezadovoljan! To je bio period baš koji mesec pred maturu i zaista sam bio oduševljen što sam uspeo da se rešim bubuljica. U to vreme sam imao i pokoju potkožnu aknu, odnosno zatvoreni komedon sa belom tečnošću, ali ti komedoni su mogli maltene da stanu na prste jedne ruke tada. Takođe sam se rešio i njih. Lice je bilo glatko kao bebina guza.
Međutim par meseci kasnije ponovo su počele da mi izlaze bubuljice. Jedna po jedna, jedna po jedna, i polako ali sigurno imao sam ih svuda po licu! Ponovo sam počeo da koristim taj losion, međutim nije imalo efekta! Bio sam strpljiv, uporan, 3-4 meseca sam koristio, ali ništa. Da li se organizam navikao na taj losion, ili šta je bilo u pitanju, stvarno ne znam. Moj drugar koji je rešio problem sa bubuljicama ih više nikad nije imao (osim povremeno po neku, verovatno zbog nečistoće lica a ne nečeg drugog), ali eto meni su se vratile. Malo po malo i ti zatvoreni komedoni su se namnožili tako da ih imam i po 10-15 u 2cm2 na određenim mestima na licu (pre svega levo i desno od donje usne, predeo između brade i donje usne ali sa strane).
Išao sam kod dermatologa u Džordža Vašingtona, oni su mi prepisivali 3 preparata koji su ukupno koštali preko 3 000, što ja nisam imao da platim, tako da nisam ni koristio. Posle nekog vremena sam opet otišao kod njih, ovoga puta kod drugog dermatologa, dr. Slavice Obradović, ona mi je davala "Effaclar duo kremu" sa "Effaclar losionom", međutim ništa. Koristio sam 2 meseca bez rezultata. Naravno, pukao par hiljada na to.
Zatim sam otišao u Avalsku kod doktora Rokvića, pregled je besplatan, tamo su mi uradili onu intervenciju (ili kako god se zove), u prevodu - iscedili su mi te zatvorene komedone i tada mi je zaista lice bilo glatko. Dobio sam listu od 5 stvari šta treba da koristim: 1. sapun do 5.5 ph, 2. klindamicin gel, 3. Skinoren - koji tada nije imao nigde da se kupi zbog nekog problema sa licencom, uvozom, nemam pojma), 4. Colpo Derm gel i 5. Bedoxin tablete ujutru i uvece po jednu. Svega recimo nedelju dana nakon te "intervencije" odnosno čišćenja zatvorenih komedona, oni su polako ponovo 1 po 1 krenuli da se vraćaju. S' obzirom da Skinorena nije bilo ni za lek, ja sam mislio da je to glavni razlog zašto mi se vraćaju komedoni. Opet sam posle jedno mesec dana otišao na intervenciju, koja inače košta 1500. Jedva sam našao Skinoren kasnije, počeo da ga koristim - ali ništa ponovo! Koliko sam ja uspeo da čujem i vidim, doktor Rokvić svima prepisuje Skinoren! Ja mislim da mu dođete sa glavoboljom tamo, reći će vam da uzimate Skinoren. Ali ajde, da ne ogovaram nikoga, ono što je bitno jeste da mi ni ta terapija nije pomogla iako sam se striktno pridržavao uputstva. Ukupno sam otišao jedno 6-7 puta sigurno na intervenciju, što je samo po sebi dakle oko 10 000 dinara! Da ne pričam za te preparate, koji ruku na srce sve zajedno nisu bili ni 2 000.
Šta ću, očajan, iznerviran, razočaran, gledam reklamu za AIF na TV-u, i reko ajde da probam. Presudilo je pojavljivanje Filipa Filipovića u reklami, jer sam mislio da ne bi stajao svojim imenom i prezimenom iza nečega što ne valja. Dao sam poslednji dinar da kupim AIF (koji je inače poskupeo sa 2990 na 3490 + PTT). Koristio sam ga malo više od mesec dana koliko mi je trajala krema - i ništa! Poslao sam komentar na njihovom sajtu u sekciji "iskustva korisnika", i žena koja je zadužena za to u AIF mi je odgovorila da je "to što mi izlaze nove bubuljice normalno jer krema deluje dubinski i čisti kožu iznutra, pa nečistoća izbija na površinu", mada sam se ja obeshrabrio već nakon 2 nedelje korišćenja. Posle mesec dana korišćenja, ponovo sam postavio komentar, gde sam dobio maltene isti odgovor "samo nastavi da koristiš, to je prirodna reakcija, ako imaš problem sa bubuljicama dugo kao što kažeš, ne možeš odmah da ih se rešiš". Posle oko 2 nedelje ponovo sam naručio AIF, koristio još mesec dana i pogađajte šta - NIŠTA! Evo upravo sada sam potrošio kremu, a lice isto kao pre, ako ne još gore! Da ne pominjem što mi se koža perutala, pa me bio blam da izlazim napolje. Mislim nije to ništa strašno sad, ni toliko upadljivo, ali se vidi iz neposredne blizine.
Tako da eto, išao sam u Džordža Vašingtona u 2 navrata, Avalsku, naručio 2 puta AIF i ništa se nije promenilo. Verujem da ima neko ovde ko je rešio problem sa zatvorenim komedonima pre svega (iako imam i zapaljene bubuljice, ali ti komedoni me više nerviraju), tako da moli sve ljude dobre volje da daju savet, sugestiju, preporuku, bilo šta što može da pomogne.
Da bi možda bolje znali o kojim akanam se radi, evo vam slike da vidite te bele zapušene komedone
(to što mi je lice crveno mogu da zahvalim AIF losionu koji sam naneo malo pre slikanja)
PS. Slike sam načinio mobilnim telefonom, u 10 uveče, tako da imajte razumevanja za ne baš najbolju vidljivost
Hvala vam unapred na pomoći i savetima!
Pozz